Generálnym riaditeľom SND môže byť dnes jeden z dvojice Chudovský alebo Popovič

13.06.2012 Bratislava

Bratislava 13. júna (TASR) – Od dnešného predpoludnia pokračuje na pôde Ministerstva kultúry druhé kolo výberového konania na post generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla, do ktorého postúpili režisér Marián Chudovský a skladateľ Anton Popovič.

Tematickými okruhmi pre oboch uchádzačov sú pomenovanie najvypuklejších problémov a nedostatkov vo všetkých organizačných zložkách SND, návrh opatrení a konkrétnych riešení v prvom roku pôsobenia vo funkcii, návrh na personálne obsadenie riaditeľov umeleckých súborov a vedúcich pozícií jednotlivých organizačných zložiek, návrhy na zefektívnenie hospodárenia aj opatrenia na posilnenie dobrého mena našej prvej divadelnej scény.

Podľa prvého z kandidátov Mariána Chudovského má byť SND moderným, otvoreným európskym divadlom, reprezentantom slovenskej kultúry doma aj v zahraničí. Jednou z možností fungovania divadla v budúcnosti je usporiadanie na báze holdingového typu, aby boli jasné a transparentné toky financií. „O rozpočte SND a s jeho nakladaním idú rôzne informácie, ten rozpočet je dosť veľký, vyše 16 miliónov eur, ten by mal pokryť možnosti divadla na špičkovej úrovni. Je dôležité, aby sa rozpočet použil cielene,“ povedal pre TASR po ukončení prezentácie Chudovský.

Nové vedenie SND podľa druhého z kandidátov Antona Popoviča musí prijať opatrenia pre zvýšenie kvality produkcií umeleckých súborov, ktorá je v súčasnosti kolísavá, realizovať dlhodobú prípravu plánu premiér, zefektívniť prácu ekonomického úseku a využívanie finančných prostriedkov.

„SND má 933 zamestnancov, je to zložitý kolos, ktorý má slúžiť predmetu svojej činnosti, to sú špičkové umelecké produkcie, ktoré by reprezentovali národnú kultúrnu ustanovizeň, všetky organizačné zložky musia pracovať v záujme naplnenia tohto cieľa. Prezentoval som postupnosť riešenia problémov, ktoré by malo nové vedenie vykonať, je analýza stavu ekonomiky, ako sa napĺňa rozpočet,“ uviedol pre TASR druhý z kandidátov Anton Popovič.

Predsedníčkou jedenásťčlennej výberovej komisie, ktorú vymenoval minister Marek Maďarič, je generálna riaditeľka sekcie umenia rezortu kultúry Janka Motyčková, jej členmi scénický výtvarník Jozef Ciller, režisér Ondrej Spišák, dramatik a scenárista Ondrej Šulaj, hudobný producent Matej Drlička, Daniel Dvořák, riaditeľ Národného divadla v Brne, choreografka Šárka Ondrišová, operný spevák Otokar Klein, Miroslav Chlebiš z odboru legislatívy MK SR, Alžbeta Bednáriková, zástupkyňa zamestnancov SND a muzikológ Vladimír Zvara.

Výsledok výberového konania bude známy v popoludňajších hodinách.
 

Vyberte región

mark